Sunday 19 April 2009

Miracol Pascal

"Un strop de dragoste vremelnic

Un strop de dragoste vremelnic
in noi un strop de taina pune
S-ar cuveni sa calci sfielnic
pe langa clipa de minune.

Un ciob de taina-n noi se-nchina
si clipa uita ca apune.
Pe langa sfanta lui lumina
sa calci in pas de rugaciune."

Din Ultimele Poeme ale lui Radu Gyr

3 comments:

  1. Radu Gyr a fost un poet mare. A scris versuri extraordinare. Când Nicolae Manolescu a căutat să-l repună în circulaţie, prin intermediul unei antologii care includea poeţi români moderni, lucrarea respectivă a fost dată la topit, iar directorul editurii, Ion Bănuţă, a fost demis. De ce ? Simplu. Eugen Jebeleanu a sesizar "organele de partid" din perioada respectivă că Manolescu nu l-a inclus şi pe el în culegere, în schimb i-a introdus acolo pe toţi poeţii legionari, în frunte cu Radu Gyr. A supravieţuit prefaţa lui Manolescu la antologia respectivă, text publicat ulterior cu titlul "Metamorfozele poeziei". Nu e păcat că Radu Gyr a suferit pe nedrept ?
    Paşte fericit şi lumină în suflet ! Să-ţi împlineşti toate gândurile frumoase ! Hristos a înviat !
    P. S. Jebeleanu, poet notabil, a avut şansa de a fi protejatul lui Nicolae Ceauşescu. Când tânărul comunist Ceauşescu a fost arestat, Jebeleanu a scris un articol în care i-a luat apărarea. Ceauşescu a ţinut minte gestul şi cât a fost el la putere, Jebeleanu a fost un răsfăţat al regimului comunist. De altfel, nici nu abuza de poziţia lui, incidentul cu Manolescu fiind singurul de acest fel... Totuşi, ştiu din surse sigure că pe vremea când un salariu bun era de 1400 de lei, la Jebeleanu în casă se fuma şi se bea zilnic de 1000 de lei ! Ca să-mi cumpăr cărţi şi cele necesare, mie îmi rămânea în buzunar, din bursa de student, categoria I, 100 de lei pe lună...

    ReplyDelete
  2. Adevarat a inviat!

    Toate bune si viata tuturora asemeni sarbatorii de azi!

    Iar tie Serban gandurile frumoase sa ti se implineasca mai iute decat iti vin in minte.

    Viata a fost nedreapta cu Radu Gyr. Poate de-aceea a scris atat de frumos. Uneori cand esti trantit in tarana nu-ti mai raman decat ruga ori poezia. A le impleti pe amandoua asa cum a facut-o Radu Gyr e lucru rar si ma plec in fata poemelor lui mai adanc decat in fata multor alti poeti.

    Desi, asa cum spunea Nichita Stanescu pe poeti nu poti sa-i compari, nu e unul mai bun decat altul. Fiecare are unicitatea lui de a-si plasa sinele intr-o universalitate de explozie lirica.

    Nu exista poet caruia sa nu-i respect scriitura, orice lucru de valoare are respectul meu neconditionat. Dar pe Radu Gyr il iubesc, el stie ca nimeni altul sa-mi trezeasca acea coarda de dincolo de cuvinte. El stie sa ma citeasca asemeni unei carti deschise fara note de subsol ori bibliografii. Poate pentru ca mi-aminteste de scriitorul rus al sufletului meu. Nu stiu si nici nu vreau sa ma intreb. Stiu doar ca a-l citi pe Radu Gyr este unul dintre motivele pentru a trai.

    ReplyDelete
  3. Ai perfectă dreptate, e o greşeală să întocmim ierarhii ale poeţilor. Fiecare este unic. Autorii foarte apreciaţi au avut şansa de a fi receptaţi convenabil şi mediatizaţi în consecinţă de mari critici literari. Leonid Dimov e, probabil, mai mare poet decât Nichita Stănescu. Mari şi parţial ignoraţi au fost Gellu Naum şi Petre Stoica. Astăzi, Ioan S. Pop şi Ion Mureşan sunt geniali, dar mai cunoscuţi sunt poeţii optzecişti promovaţi de Manolescu. Îţi mulţumesc pentru urări şi ţi le întorc înmiit !

    ReplyDelete