Sunday 13 February 2011

De ce scriem?

Cel mai bun raspuns l-am intalnit la un scriitor si traducator contemporan: 'D' aia'. Adica a scrie e cel mai firesc lucru, produs by default, in timp ce explicatiile de orice fel nu-si mai au rostul.

Cand ma gandesc totusi la Kafka, implorandu-si editorul sa-i distruga creatiile, ori la Gogol care si le-a ars el insusi...Nu scriem chiar d' aia ci pentru a lasa eternitatii vapaia ce nu poate fi stinsa de neputintele si invidiile cotidiene.

...Stinsa totusi mult prea adesea.

Un alt autor contemporan spunea ca a inceput sa scrie cu alta pofta atunci cand noua generatie de critici a inceput sa-i maguleasca opera. Care va sa zica nu e de ajuns sa simti ca nu poti altfel, ca scriitura iti e adevaratul destin, mai trebuie sa fii si confirmat de altii, daca s-ar putea de specialistii in domeniu. Oare am fi avut un Eminescu daca n-am fi avut un Maiorescu?

Dar pe de alta parte oare am fi avut un Preda daca n-am fi avut un Crainic?

4 comments:

  1. Criticii au un rol de o importanță de neimaginat în destinul unui creator. Un critic mare oferă scriitorului un rol avantajos, care îi pune în valoare opera. Alteori, criticii pot distruge un autor, descurajându-l și minimalizându-i opera.
    Dar marii oameni îi încurajează și pe cei care nu le plac, dar le par originali : Malraux pe Celine, Hugo pe Balzac...

    ReplyDelete
  2. Dar scriem pentru a declara celorlați dragostea noastră, pentru a ne învinge teama de singurătate și de moarte, pentru a echilibra deficitul de trăire și de fericire, care ne izolează fără milă de semenii noștri...

    ReplyDelete
  3. Multumesc pentru tot ce faci George!
    Este o mare onoare si bucurie tot ceea ce savurez ca lectura datorita tie!

    ReplyDelete
  4. @ Serban - ai dreptate prietene, sunt atatea motive...Care este insa adevaratul motiv, acela care muta si muntii si marile din loc?

    @Violina - draga mea, iti intorc inmiit multumirile. Daca am macar un cititor asemeni tie, atunci chiar merita sa-mi continui mersul pe cararea scriitoriceasca, ai venit la timp in viata mea. Tu scrii la randu-ti extraordinar de frumos, onoarea este de partea mea.

    ReplyDelete