Saturday, 18 December 2010

Cartile dupa potop

Serban Tomsa, cel din urma strajer al bibliotecilor, revine in forta in peisajul literar romanesc daruindu-ne 'Ghetarul', roman inedit, imbinand realismul magic cu absurdul in inconfundabilul stil tomscian cu care autorul ne-a incantat deja in 'Biblioteca lui Noe' si 'Maimute in haremul noptii'.

Nu ma voi opri aici asupra valorii estetice a romanului, intucat au facut-o deja nume sonore ale criticii literare/literaturii, ci asupra laturii terapeutice a acestuia. 'Ghetarul' este un travaliul curativ caruia Tom i se supune cand sfios, cand cutezator si la capatul caruia paseste fericit. Asa cum in basme eroii depasesc obstacole insurmontabile si traiesc fericiti pana la adanci batraneti si poate ca or mai trai si astazi.

Tom nu este un privilegiat al sortii. El a invatat de foarte timpuriu de la maica-sa ca e firesc sa fii rejectat si de la taica-sau ca e firesc sa te ratezi; iar lectiile invatate de timpuriu nu se uita, ele se introiecteaza, izvorand autoprofetii materializate in scenarii de viata unde invatatura se aplica meticulos.

V., Gonzales, doctorii fara inima sunt prilejuri care ii redeschid adanc ranile lui Tom. Emilia si Samuraiul sunt ocazii care le cicatrizeaza. Iar Tom penduleaza o buna bucata de vreme intre neputinta de a-i infrunta pe primii si despartirile nedrepte de ceilalti. Intre timp, rataceste in relatii neutre care macar ii mangaie spiritul - personajele interesante de la poalele ghetarului.

Scena din final apare intr-un registru psihic total diferit de restul romanului iar faptul ca se iveste parca de nicaieri ma duce cu gandul ca ranile inca supureaza in realitate. Tom, ascunzandu-si cu sfiala durerea, pare ca ne sopteste ca vindecarea nu poate avea loc decat in plan imaginativ. Oare e Tom constient cate Emilii si cati Samurai inca nu a cunoscut?

2 comments:

 1. Îți mulțumesc, George. Sunt onorat de considerațiile tale și mă bucur că o inteligență cu totul superioară ca a ta a rezonat cu unele lucruri din romanul meu.
  Voi reface cartea îndată ce timpul îmi va permite și voi elimina multe pasaje inutile.Celorlate capitole le voi da mai multă cursivitate.
  Cred că îți va plăcea romanul pe care l-am terminat încă din august și pe care îl voi publica anul viitor.
  Te îmbrațișez.

  ReplyDelete
 2. Cu siguranta ca imi va placea urmatorul roman. Cand va aparea? Cu privire la Ghetarul, nu as spune 'pasaje inutile' ci mai degraba material pentru noi romane.

  ReplyDelete