Saturday, 24 December 2011
Sunday, 4 December 2011
Poveri
Deficitul atasamentelor saturate in minorate cosmologice. Molozul fortaretelor dosind obsesii. Claustrare multiplicata.
Monday, 28 November 2011
Rictus ispravit
Descumpanirea peremptorie a onirismului segmentat in remuscari. Acalmia deformata a iertarii. Duiosia ripostei.
Tuesday, 15 November 2011
Fantomatica legiferare
Soapte inmarmurite in spirala scindata a acestor nopti fara invingatori. Cetati fara straniu in vintre. Reflexia nuda a genunilor.
Wednesday, 9 November 2011
Monday, 7 November 2011
Retina amnezica
Digresiuni existentiale justificand implacabilitatea imediatului. Amintiri reciclate de-a curmezisul reveriilor. Simetria eventualitatilor.
Sunday, 30 October 2011
Talharit de timp
Mai exista oare liber arbitru atunci cand facturile se dubleaza iar venitul se injumatateste? Cand seful te umileste dupa bunul lui plac pentru ca stie ca singura alternativa la batjocura lui e luatul campilor? Atunci cand iti petreci 10-12 ore la serviciu te simti cu adevarat jefuit de timp, 'sub vremi', sub 'teroarea istoriei'. Orice lucru e probabil folositor cata vreme nu e abuziv. Daca oamenilor li s-ar darui timpul pentru a-si realiza cu adevarat potentialul probabil ca am trai intr-o lume mai putin agresiva si agresata.
N-am inteles niciodata de ce dam ceasul cu o ora in urma la sfarsitul lui Octombrie. Sau de ce nu-l dam in fiecare zi? Sau de ce nu-l oprim? Sau ce fel de om as fi daca nu mi s-ar mai sterpeli timpul?
N-am inteles niciodata de ce dam ceasul cu o ora in urma la sfarsitul lui Octombrie. Sau de ce nu-l dam in fiecare zi? Sau de ce nu-l oprim? Sau ce fel de om as fi daca nu mi s-ar mai sterpeli timpul?
Sunday, 16 October 2011
Fragment
Se strecurase ca un vis in incaperea cu volume. Cartile se aliniau cuminti in rafturile reci si neprimitoare. Nu stia cum ajunsese acolo sau ce anume cauta...
Sunday, 9 October 2011
Imbinand neintamplari
Extravaganta inofensiva a ragazurilor lichefiate. Murmurul orgoliilor disipate in iertari. Escatologia luciditatii.
Monday, 19 September 2011
Decupand anotimpuri
Nu despre cutezanta crepuscululului revarsat peste amanari. Amintirile se destrama in muguri. Eresuri solare.
Sunday, 18 September 2011
Reverie pecuniara
E adevarat ca traim o era a consumerismului degradant unde daca vecinul Costel si-a achizitionat ultimul ragnet de I-pad parca ti-ar trebui si tie unul.
Nu gasesc totusi ca acumularea lacoma a echivalentului general al tuturor marfurilor - pe linia sindromului Hagi Tudose - poate fi folositoare cuiva.
Socotesc insa ca pitacul, atunci cand il ai din belsug, iti poate oferi cateva lucruri care iti fac scurta fiintare pe acest pamant tolerabila. Libertatea... Sensul...Darnicia... Le poti numi singur...
Din pacate lipsa sfantului poate determina insuportabile umilinte, incalcarea principiilor personale, a demnitatii, samd; toate acoperite de o neputinta imensa...
Nu gasesc totusi ca acumularea lacoma a echivalentului general al tuturor marfurilor - pe linia sindromului Hagi Tudose - poate fi folositoare cuiva.
Socotesc insa ca pitacul, atunci cand il ai din belsug, iti poate oferi cateva lucruri care iti fac scurta fiintare pe acest pamant tolerabila. Libertatea... Sensul...Darnicia... Le poti numi singur...
Din pacate lipsa sfantului poate determina insuportabile umilinte, incalcarea principiilor personale, a demnitatii, samd; toate acoperite de o neputinta imensa...
Tuesday, 30 August 2011
Erodarea lasitatilor
Curajul de a-ti retrai himerele pradate. Forta de a-ti ostoi aducerile-aminte. Cutezanta de a-ti plasmui revenirile.
Monday, 29 August 2011
Evocarea neintamplarilor
Penurie fragmentand timpul in constrangeri si umilinte. Lava stinsa in pragul detasarilor initiatice. Aleanul excentricitatii.
Monday, 22 August 2011
Ragaz
Scadenta anotimpurilor induiosand barbaria stigmatelor. Rateul contemplativ al animozitatii. Emanciparea distopiilor.
Sunday, 21 August 2011
Pretutindeni
Abuzul cotidian al prozaismului incurabil. Impresurati de legislatorii silentiosi ai dezbinarii. Fonetism incendiat.
Monday, 15 August 2011
Imediatism multiplicat
Cramponati in intransigenta involuntara a fiecarei ore. Lexicul servilismului zilnic. Vulgaritatea angajamentelor.
Thursday, 11 August 2011
Altadata
Decrepitudinea miniaturala a infrangerilor recidivate. Miza involuntara a solitudinii. Nevoi agonisite.
Wednesday, 10 August 2011
Geometrie infirma
Topazul luminos al chitarilor smulse din trupul inocent al arborilor. Impacienta taioasa a zilelor de vara. Experiment insetat.
Sunday, 7 August 2011
Recapitulari credule
Candoarea anosta pe care ne-o propun figurile autoritative. Amprenta pasilor pe cararile dezertate de trecatori. Ganduri balante.
Saturday, 6 August 2011
Contemporan cu o legenda
La aniversarea lui Marin Preda redau mai jos o postare din Noiembrie 2009.
Despre Umbra Morometilor
Spunea Marin Preda ca la maturitate citesti cartile altfel. Vezi aspecte pe care nu ai fi putut sa le vezi la 18 ani, lucruri care nu ti-ar fi trecut in minte in adolescenta. Am citit Morometii intai pentru placerea lecturarii unui roman romanesc mare, l-am recitit apoi ca un obiect de studiu pentru teze si comentarii, si l-am recitit pe urma din pura placere de a ma delecta fara vreo presiune comentaristica. L-am recitit iarasi deunazi, intrigat de comentariul unui prieten care mi-a spus ca este unul dintre cele mai bune romane scrise vreodata.
Ceea ce m-a facut sa recitesc Morometii de-atatea ori a fost placerea pe care mi-o provoaca stilul inconfundabil al lui Preda, acele explicatii comice pe care le da unui gand, unei fraze sau unei bucati de dialog si care contribuie la o valoare stilistica egala pentru ambele volume. In privinta structurii, este clar ca primul volum este mult mai cristalizat, mai rotund, mai inchegat; totusi continui sa sa-l citesti pe al doilea dupa ce l-ai sfarsit pe primul, cumva din dragoste de Marin Preda, din dorul de a mai sta la taifas cu el pentru o vreme; din atasament pentru Ilie, din speranta iluzorie ca poate la recitirea asta va reusi sa le traga teapa astura cu cotele asa cum i-o trgea lui Jupuitu. Si totusi nu se intampla asa.
Iar faptul ca nu se intampla ma face sa percep acum "Morometii", la a nu mai stiu cata recitire, un roman al destinelor ratate, apropiat mai degraba de o tragedie greceasca decat de un snop de momente caragealesti.
S-a vorbit despre dublul vegetal al lui Ilie, falnicul salcam din spatele casei; despre inceputul declinului lui Moromete tatal o data cu doborarea copacului. As reliefa mai degraba dublul sau temporal, Timpul insusi, rabdator sau mai degraba pierzandu-si aceasta calitate. Hermeneutica lui Moromete ca o impersonare a Timpului este ceea ce transforma destinul sau intr-unul tragic. Din Ilie se scurge viata (asa cum comenteaza doctorul spre sfarsit)putin cate putin mult inainte de ultimii ani, se scurge cu rejectia baietilor mari, cu moartea lui Nila, cu plecarea Catrinei, cu cooptarea lui Niculae in partidul comunist, nu in ultimul rand cu pierderea vechilor tovarasi de discutie.
Destine ratate in constelatia familiala morometiana au in mod evident Niculae si Tita. Modelul lui Niculae fusese invatatorul Teodorescu si probabil ca daca si-ar fi urmat destinul ar fi ajuns un invatator absolut stralucit. Totusi din pricina ca taica-sau il opreste sa-si termine studiile, o ia pe o cale care il transforma intr-un altfel de Ilie - un Moromete comunist care vorbeste cu aceiasi placere cu care o facea liberalul, de data asta insa despre altfel de idealuri. Titei, pe de alta parte destinul ii rapeste barbatul asemeni Catrinei la o varsta la care viata abea incepe. Preda nu ne povesteste, dar e foarte posibil ca Tita sa fi urmat mai departe destinul mamei, sa se fi maritat la randu-i cu un alt Moromete dintr-o dorinta inconstienta de a repara un destin familial ingenunchiat intre aparenta nepasare a lui Ilie si ura Catrinei. Regasim in Niculae si Tita o dragoste ranita fata de parinti dar totusi atat de adanca pana la negarea inconstienta a imaginii de sine si preluarea destinului acestora cu scopul de a-l duce mai departe.
Paraschiv transfera oftica pe care Guica i-a insuflat-o de mic in plan fizic si moare nefiind capabil sa renunte la resentimentele care-i ucid plaminii. Nila "alege" o moarte neutra, nevinovat de modul cum sfarseste, rapus in razboi pe pamanturi straine, parca nemaivoind sa stie nici de fratii, nici de taica-sau, incheind socotelile cu viata cumva uitat, nemaitrebuind sa dea socoteala nimanui. Nila, urmeaza de fapt destinul tatalui pana la un punct prin nehotararea de a-i urma lui Achim, purtand in el dorinta lui Ilie de a avea o familie unita. Totusi, nu are taria de caracter a tatalui ori inteligenta lui, iar asta il face sa piara ca un fum, mult inaintea lui Ilie.
Ilinca si Achim raman doua necunoscute. Au depasit oare conditia morometiana, urmandu-si destinul propriu? Achim pare a fi prima generatie bucuresteana de silisteni. Vor simti copiii, urmasii lui chemarea sangelui? Va mai exista Ilie in constiinta lor? Ilinca, ramane in preajma lui Ilie pana la sfarsitul sau. Totusi nu o simtim foarte atasata de nici unul de parinti, e mai degraba un respect, o datorie, nu un atasament, cu toate ca e singura care ramane in casa parinteasca. Ce vor face urmasii ei? Vor trage o linie peste trecut sau vor cere sa li se spuna povesti despre cine au fost Ilie si Catrina? Eu cred ca vor dori sa afle. Altfel, ceea ce le va comunica inconstientul familial ii poate zidi ori distruge. Si alegerea poate sa nu fie a lor.
Despre Umbra Morometilor
Spunea Marin Preda ca la maturitate citesti cartile altfel. Vezi aspecte pe care nu ai fi putut sa le vezi la 18 ani, lucruri care nu ti-ar fi trecut in minte in adolescenta. Am citit Morometii intai pentru placerea lecturarii unui roman romanesc mare, l-am recitit apoi ca un obiect de studiu pentru teze si comentarii, si l-am recitit pe urma din pura placere de a ma delecta fara vreo presiune comentaristica. L-am recitit iarasi deunazi, intrigat de comentariul unui prieten care mi-a spus ca este unul dintre cele mai bune romane scrise vreodata.
Ceea ce m-a facut sa recitesc Morometii de-atatea ori a fost placerea pe care mi-o provoaca stilul inconfundabil al lui Preda, acele explicatii comice pe care le da unui gand, unei fraze sau unei bucati de dialog si care contribuie la o valoare stilistica egala pentru ambele volume. In privinta structurii, este clar ca primul volum este mult mai cristalizat, mai rotund, mai inchegat; totusi continui sa sa-l citesti pe al doilea dupa ce l-ai sfarsit pe primul, cumva din dragoste de Marin Preda, din dorul de a mai sta la taifas cu el pentru o vreme; din atasament pentru Ilie, din speranta iluzorie ca poate la recitirea asta va reusi sa le traga teapa astura cu cotele asa cum i-o trgea lui Jupuitu. Si totusi nu se intampla asa.
Iar faptul ca nu se intampla ma face sa percep acum "Morometii", la a nu mai stiu cata recitire, un roman al destinelor ratate, apropiat mai degraba de o tragedie greceasca decat de un snop de momente caragealesti.
S-a vorbit despre dublul vegetal al lui Ilie, falnicul salcam din spatele casei; despre inceputul declinului lui Moromete tatal o data cu doborarea copacului. As reliefa mai degraba dublul sau temporal, Timpul insusi, rabdator sau mai degraba pierzandu-si aceasta calitate. Hermeneutica lui Moromete ca o impersonare a Timpului este ceea ce transforma destinul sau intr-unul tragic. Din Ilie se scurge viata (asa cum comenteaza doctorul spre sfarsit)putin cate putin mult inainte de ultimii ani, se scurge cu rejectia baietilor mari, cu moartea lui Nila, cu plecarea Catrinei, cu cooptarea lui Niculae in partidul comunist, nu in ultimul rand cu pierderea vechilor tovarasi de discutie.
Destine ratate in constelatia familiala morometiana au in mod evident Niculae si Tita. Modelul lui Niculae fusese invatatorul Teodorescu si probabil ca daca si-ar fi urmat destinul ar fi ajuns un invatator absolut stralucit. Totusi din pricina ca taica-sau il opreste sa-si termine studiile, o ia pe o cale care il transforma intr-un altfel de Ilie - un Moromete comunist care vorbeste cu aceiasi placere cu care o facea liberalul, de data asta insa despre altfel de idealuri. Titei, pe de alta parte destinul ii rapeste barbatul asemeni Catrinei la o varsta la care viata abea incepe. Preda nu ne povesteste, dar e foarte posibil ca Tita sa fi urmat mai departe destinul mamei, sa se fi maritat la randu-i cu un alt Moromete dintr-o dorinta inconstienta de a repara un destin familial ingenunchiat intre aparenta nepasare a lui Ilie si ura Catrinei. Regasim in Niculae si Tita o dragoste ranita fata de parinti dar totusi atat de adanca pana la negarea inconstienta a imaginii de sine si preluarea destinului acestora cu scopul de a-l duce mai departe.
Paraschiv transfera oftica pe care Guica i-a insuflat-o de mic in plan fizic si moare nefiind capabil sa renunte la resentimentele care-i ucid plaminii. Nila "alege" o moarte neutra, nevinovat de modul cum sfarseste, rapus in razboi pe pamanturi straine, parca nemaivoind sa stie nici de fratii, nici de taica-sau, incheind socotelile cu viata cumva uitat, nemaitrebuind sa dea socoteala nimanui. Nila, urmeaza de fapt destinul tatalui pana la un punct prin nehotararea de a-i urma lui Achim, purtand in el dorinta lui Ilie de a avea o familie unita. Totusi, nu are taria de caracter a tatalui ori inteligenta lui, iar asta il face sa piara ca un fum, mult inaintea lui Ilie.
Ilinca si Achim raman doua necunoscute. Au depasit oare conditia morometiana, urmandu-si destinul propriu? Achim pare a fi prima generatie bucuresteana de silisteni. Vor simti copiii, urmasii lui chemarea sangelui? Va mai exista Ilie in constiinta lor? Ilinca, ramane in preajma lui Ilie pana la sfarsitul sau. Totusi nu o simtim foarte atasata de nici unul de parinti, e mai degraba un respect, o datorie, nu un atasament, cu toate ca e singura care ramane in casa parinteasca. Ce vor face urmasii ei? Vor trage o linie peste trecut sau vor cere sa li se spuna povesti despre cine au fost Ilie si Catrina? Eu cred ca vor dori sa afle. Altfel, ceea ce le va comunica inconstientul familial ii poate zidi ori distruge. Si alegerea poate sa nu fie a lor.
Obscuritate
Asteptari redefinite cu fiecare povara. Nelipsitii speculanti ai deghizarilor fade. Jovialismul platitudinii.
Thursday, 4 August 2011
Solilocvii plaguite
Sabotandu-ne printre pretexte incovoiate in umbra proprie. Fantasme epilogate in meniri mutilate. Convulsia suficientei.
Wednesday, 3 August 2011
Despre Mark
Mark se simtea violentat de cea mai mica urma de durere din ochii animalelor. Nu realiza ca suferinta acestora ii rascolea agonia poverilor vechi si uitate din pruncie, oglinzi opace si mute ale unor vini asumate fara discernamant. Iar noaptea aceea ratacita in abstractia clepsidrelor...
Monday, 1 August 2011
Inefabil
Oboseala macina acut pana si spectrul inertiei. Intrebarile devin fantome. Ne jucam de-a viata amagindu-ne ca nu cunoastem regulile jocului.
Friday, 29 July 2011
Dogmatism oniric
Axiome in stare de ebrietate. Stridenta ingaduitoare a revenirilor. Amuleta fara leac.
Wednesday, 27 July 2011
Plagiat diurn
Excesul amintirilor mistuite in ispite garbove ori deceptii mustind de noi inceputuri. Camuflaj necesar arcuit peste duplicitatea cotidiana. Diformitate indispensabila.
Tuesday, 26 July 2011
Incertitudini injumatatite
Obosita si departe, cobilita destinului scotoceste agale eternitatea dintr-o clepsidra. E vremea cand tristetea se dezleaga de miracolele nenuntite si cand raspantiile te intampina doar vaduvite de drumuri.
Saturday, 9 July 2011
Poteci
Trivialitate condensata insinuindu-se in mreaja patetica a neputintei. Somnolenta fecunda a indraznelii. Viaducte acoperind vai translate in prapastii ori munti in revers.
Sunday, 3 July 2011
Arid
Zboruri sfasiate in latenta onirica a asteptarilor. Uragane insinuindu-se in incertitudinea zefirului. Robustetea dezunirilor.
Saturday, 2 July 2011
Geometria neputintei
Multiciplitatea fragmentara a alegerilor inaccesibile. Asteptari vegetand peste iluzii prolifice. Erata destinului.
Sunday, 19 June 2011
Fragment
Facea in fiecare dimineata un exercitiu de uitare. Pentru urmatoarele zece ore urma sa fie altcineva daca nu voia sa se scranteasca cu totul si daca voia sa-si plateasca facturile. Isi punea masca amabila si zambitoare a angajatului perfect, a sclavului pentru care orice sugestie a sefului e sacra, a colegului darnic si acoperitor. Putea sa treaca prin orele betege doar cu gandul ca zilele acelea nu puteau dura la nesfarsit. La urma urmei, undeva printre destine irupte peste efectul fluturelui, nici unui om nu i se poate cere mai mult decat poate duce. Doar ca masca aceea nesabuita i se lipea tot mai marsav de fata iar duplicitatea in revers ii sfasia muta cioburile ce isi cautau vitraliul in putinele clipe de dinaintea alunecarii ireversibile in apasarea de noapte a cosmarului urmat implacabil de cea de zi a mastii.
Intr-o dimineata...
@Violina - Ai dreptate Violina, probabil tocmai de-aici si farmecul vietii. Cum ar fi o existenta previzibila?
Intr-o dimineata...
@Violina - Ai dreptate Violina, probabil tocmai de-aici si farmecul vietii. Cum ar fi o existenta previzibila?
Monday, 13 June 2011
Veghe de imprumut
Umbrele fotografiilor nu pot fi inramate pentru ca le lipseste trecutul. Paradigma ardenta a primordiului. Orologiu in crepuscul.
Sunday, 12 June 2011
Raspuns la comentariul Silviei
Se intampla ceva cu blogul meu ca nu pot raspunde comentariilor. Asa ca n-am decat sa scriu comentariile ca postari. Domnii/Doamnele cu virusi si spart bloguri please leave me alone.
@ Silvia comment on 1st June 2011:
Multumesc pentru comentariu Silvia, si tu scrii foarte interesant. Apropo de francezi si de mesaje lapidare ma duci cu gandul la Celine si la cateva fraze din 'Calatorie la capatul noptii' care parca ti se infig in neuroni, de pilda cum isi incepe cartea (daca-mi aduc bine aminte): 'Este folositor a calatori. Asta iti stimuleaza imaginatia. Restul e oboseala si deceptie'. Te mai astept cu drag si cu alte comentarii.
@ Silvia comment on 1st June 2011:
Multumesc pentru comentariu Silvia, si tu scrii foarte interesant. Apropo de francezi si de mesaje lapidare ma duci cu gandul la Celine si la cateva fraze din 'Calatorie la capatul noptii' care parca ti se infig in neuroni, de pilda cum isi incepe cartea (daca-mi aduc bine aminte): 'Este folositor a calatori. Asta iti stimuleaza imaginatia. Restul e oboseala si deceptie'. Te mai astept cu drag si cu alte comentarii.
Amurg
Atunci cand timpul
cicatrizeaza ranile
ca si cum
le-ar face
sa supureze
Si cand uitarile
revarsa resentimente
in locul
iertarilor
Ma intreb
daca
lacrima ta
inseamna
deznadejde sau
speranta.
@ Violina. Cata dreptate ai Violina, lacrima e traire, iar trairea e la randu-i lacrima; de deznadejde ori de fericire cu toate nuantele dintre ele.
cicatrizeaza ranile
ca si cum
le-ar face
sa supureze
Si cand uitarile
revarsa resentimente
in locul
iertarilor
Ma intreb
daca
lacrima ta
inseamna
deznadejde sau
speranta.
@ Violina. Cata dreptate ai Violina, lacrima e traire, iar trairea e la randu-i lacrima; de deznadejde ori de fericire cu toate nuantele dintre ele.
Wednesday, 1 June 2011
Refren amar
Duplicitate incremenita in neputinta sfaramand destine. Potential nimicit in sclavia saraciei si a bolii. Taina pustiita.
Saturday, 28 May 2011
Cant vesperal
Decorul abuziv al gingasiei clandestine depanand neincetat contrabanda fatisa a sperantelor. Iarmaroc in cumpana. Apus anulat.
Monday, 25 April 2011
Clinchet tainuit
Singuratate risipita in tipatul nevoilor primare. Eresuri incorporate in destine livresti incendiind bibliotecile. Amagiri rasfrante in taceri.
Monday, 7 March 2011
Armonie ciobita
Imbratisand adierile sangerii ale minutelor intepenite peste bolta vetusta a timpului. Iertari atipite in pulberea ragazurilor dintre depresii si anxietati. Chemari insumandu-si raspunsurile.
Sunday, 13 February 2011
De ce scriem?
Cel mai bun raspuns l-am intalnit la un scriitor si traducator contemporan: 'D' aia'. Adica a scrie e cel mai firesc lucru, produs by default, in timp ce explicatiile de orice fel nu-si mai au rostul.
Cand ma gandesc totusi la Kafka, implorandu-si editorul sa-i distruga creatiile, ori la Gogol care si le-a ars el insusi...Nu scriem chiar d' aia ci pentru a lasa eternitatii vapaia ce nu poate fi stinsa de neputintele si invidiile cotidiene.
...Stinsa totusi mult prea adesea.
Un alt autor contemporan spunea ca a inceput sa scrie cu alta pofta atunci cand noua generatie de critici a inceput sa-i maguleasca opera. Care va sa zica nu e de ajuns sa simti ca nu poti altfel, ca scriitura iti e adevaratul destin, mai trebuie sa fii si confirmat de altii, daca s-ar putea de specialistii in domeniu. Oare am fi avut un Eminescu daca n-am fi avut un Maiorescu?
Dar pe de alta parte oare am fi avut un Preda daca n-am fi avut un Crainic?
Cand ma gandesc totusi la Kafka, implorandu-si editorul sa-i distruga creatiile, ori la Gogol care si le-a ars el insusi...Nu scriem chiar d' aia ci pentru a lasa eternitatii vapaia ce nu poate fi stinsa de neputintele si invidiile cotidiene.
...Stinsa totusi mult prea adesea.
Un alt autor contemporan spunea ca a inceput sa scrie cu alta pofta atunci cand noua generatie de critici a inceput sa-i maguleasca opera. Care va sa zica nu e de ajuns sa simti ca nu poti altfel, ca scriitura iti e adevaratul destin, mai trebuie sa fii si confirmat de altii, daca s-ar putea de specialistii in domeniu. Oare am fi avut un Eminescu daca n-am fi avut un Maiorescu?
Dar pe de alta parte oare am fi avut un Preda daca n-am fi avut un Crainic?
Saturday, 12 February 2011
Amintiri anulate
Inflorescenta vesperala a iubirilor neimpartasite. Gustul geometric al iasomiei si al cenusii. Romantism desablonat.
Saturday, 15 January 2011
Legenda dezorientata
Seri cuibarindu-se credule in pungi de plastic cu frizura ravasita pe sub crampeie mistice atipite in lava proprie. Plecari ruinate in reveniri. Unicitati fisurate.
Subscribe to:
Posts (Atom)